.Eversweb.nl
© copyright a. evers 2018

Lente

Als dit geen plaatjes zijn die passen bij het voorjaar ……… blauwe regen, dovenetel, iris, akelei, begonia, petunia … allemaal vind ik ze in het voorjaar terug in m’n tuin. Aan de hand van wat foto's zal ik een indruk proberen te geven van mijn tuin in het voorjaar. Zodra de eerste bollen hun opwachting komen maken, heb je echt het gevoel dat de winter voorbij is en in minder dan geen tijd komt de hele tuin tot leven. Nu begint, na de eerste voorbereidingen gemaakt te hebben aan het eind van de winter, het tuinwerk weer echt: onkruid wieden en plukken, de grond los maken waar mogelijk en nodig, bemesten ..... Kortom: het nieuwe seizoen is weer gestart.
De zon kan in deze tijd al best wel warm zijn en daar profiteert de donkere grond het eerst van en ... natuurlijk m'n trouwe vier- voeter Lookey, die hier een heerlijk warm plekje heeft gevonden. Ook in de ondiepe delen van de vijver is hij, nu het water niet meer zo koud is, weer geregeld te vinden, op jacht naar kikkers.
Ooit had ik een Blauwe regen die ook na drie jaar nog geen bloemen gaf. “Verwijderen”, was de raad die ik kreeg bij het tuincentrum, “het is een fout exemplaar”. Ik was maar wat blij met de struik die ik aantrof bij m'n nieuwe woning. Nauwelijks heeft de zon weer wat aan kracht gewonnen, of ook de kikkers in de vijver komen te voorschijn. Minder in m'n sas ben ik met de wat later verschijnende groene kikkers. Hun 'gezang' in mei/juni doet me nog wel eens besluiten al te luid- ruchtige 'zangers' naar een sloot elders in de buurt te verhuizen.
De tuin achter het huis wordt gedomineerd door de grote vijver en het direct aan het water liggende terras. Een heerlijk plekje om even bij te komen. Het ligt heerlijk beschut en lekker in de zon. Is de zon al te uit- bundig, dan biedt de parasol uitkomst. Om de vijver helder te kunnen houden heb ik sinds kort een filterinstallatie geplaatst met o.a. een UV-lamp erin tegen algen.
Ik verbaas me er altijd weer over hoe snel in het voorjaar alle vaste planten weer boven de grond komen en in korte tijd volop in bloei staan. Terwijl de eenjarigen in de bakken nog volop be- zig zijn 'planten' te worden, hebben heel wat vaste planten hun volle wasdom al bereikt en geven kleur aan de borders in de tuin. Maar ook de eerste potplanten staan al te bloeien op het terras. Kortom: een lust voor het oog. Het is voorjaar!