.Eversweb.nl
© copyright a. evers 2018

Tuinschuur vernieuwen

De voormalige tuinschuur was ingeklemd tussen twee garages, die dienst deden als achter- en

zijwand. De voorkant en de andere zijkant bestonden uit schuttingplanken, welke ik aan de

binnenzijde bekleed had met platen om ze wind- en waterdicht te maken. Maar om nu te zeggen dat

het een echte schuur was ......?

Hoe het was ……….

Tijdens het afbreken kwamen er nogal wat verborgen gebreken te voorschijn in de

vorm van verrotte balken en palen. Het leidde er toe, dat alles moest worden gesloopt

en vervangen diende te worden.

Er moest dus letterlijk van de grond af aan een nieuwe schuur worden gebouwd. Wat

ik tegen kwam, in beelden gevat:

De herbouw in fases .....
Begonnen wordt met het afbreken van de voorkant en het dak. Daarna wordt als eerste het boeiboord van de garage van de buren vervangen en daarna zijn de nieuwe grond- en bovenbalken aangebracht. Tijdens de bouw is een deel van de inventaris in de schuur blijven staan door gebrek aan vervangende opbergruimte. Zodra het kozijn van de deur was geplaatst en gesteld, kon worden begonnen met het aan brengen van de staanders en de dakbalken.
De voorgevel is nu deels naar achteren geplaatst, om zo extra ruimte te krijgen bij de daar staande haagbeuk, terwijl het andere deel juist wat naar voren is verplaatst, zodat de waterbron (puls) nu ruim achter de nieuwe voorgevel komt te liggen. Voor de levering van het nieuwe hout heb ik gebruik gemaakt van houthandel Kruize in Borculo.
Eerst worden de dakplanken opgebracht (en later bekleed met singles), bestaande uit het oude hout van de vroegere schuur. Daarna kan worden begonnen met het spijkeren van de planken. Als ook de singles zijn aangebracht en een dakgoot, dan is het nog even de vraag: “Waar te blijven met het hemelwater”? Besloten wordt het af te voeren naar een grindgat in de grond.
De tuinschuur is klaar.