.Eversweb.nl
© copyright a. evers 2018

Winter

Veel plaatjes op deze pagina zijn te vergroten door erop te klikken.
De wintertuin heeft z'n eigen bekoorlijkheden. Ik vind het steeds weer een wonder te zien hoe al tijdens de koude en soms besneeuwde dagen de eerste bloemen al weer klaar staan om te gaan bloeien. De verschillende Helle- borussen en niet te vergeten de Winterjasmijn horen bij de eerste bloeiers. Ook het sneeuwklokje en de krokus zijn in dit jaargetijde in veel tuinen te zien.
Bij de winter hoort natuurlijk ook sneeuw. Daarom als eerst enkele winterplaatjes van de tuin.
Eén van de zaken die nu nodig aangepakt moest worden was het vervangen van de pergola achter het huis. Een heel karwei. Vooral ook omdat het weer in de winter niet altijd meewerkt. Hieronder wat plaatjes van de verschillende stadia. In totaal is er tussen de 80 en 100 m hout verwerkt in de pergola.
Zodra de maand februari goed en wel is begonnen, is het tijd geworden om voorbereidingen te maken voor de tuin. Dat betekent dat het zaaien van de eenjarigen wordt opgestart. Eerst in huis (zaaien en verspenen) en daar- na gaan de plantjes om af te harden naar de plantenkas, die in de winter vorstvrij wordt gehouden. Vervolgens gaan de dan al flinke planten in april naar de buitenbakken, voor ze tenslotte in mei in de tuin worden geplant.
Lookey, m’n Norfolk terrier, is overdag een druk baasje, maar op z'n tijd neemt hij een flinke rustpauze; binnen het liefst in de stoel van de baas of buiten op het op- warmende gras. Nu de vijver dichtgevroren is, laat Lookey de kans om de vissen van dichtbij te zien, natuurlijk niet glippen.
Dagelijks valt er, juist in deze tijd van het jaar, veel te ge- nieten. Zo is de voederplank, zowel voor als achter het huis, doorlopend bezit door allerlei soorten meesjes, roodborstje, groenling, vinken .... en natuurlijk niet te ver- geten de mussen. Ook het winterkoninkje is een geregelde bezoeker. Zelfs de eekhoorn komt af en toe even wat pinda's roven van de plank.