.Eversweb.nl
© copyright a. evers 2018

Zomer

Niet alles wat in de vijver staat hoort er ook écht thuis. Oordeel zelf maar.
Zondag 22 juni 2008 werd een rampdag voor de tuin. In een half uur tijds viel maar liefst 37 mm regen en hagel in de tuin. Dit alles ook nog eens begeleid door een stormachtige wind en je begrijpt dat er een zware aanslag werd gepleegd op de planten en bloemen in de tuin en niet te vergeten de auto, die buiten stond en de glazen plantenkas. Vooral de hagelstenen, zo groot als knikkers, richtten een ongekende ravage aan onder de planten. Wonder boven wonder bleven de auto (wel wat lakschade) en de kas redelijk schadevrij. Hieronder zie je een vijftal foto's, gemaakt tijdens en direct nà het noodweer.
Veel plaatjes op deze pagina zijn te vergroten door erop te klikken.
M’n vijver.
Tot slot van dit deel over de tuin in de zomer nog wat plaatjes van de tuin in dit jaargetijde. Ook deze plaatjes kunnen vergroot worden door er op te klikken.
Elk jaargetijde heeft haar eigen toppers wat bloeien betreft. Zo zie je hierboven van links naar rechts: brugmansia, afrikaan, daglelie, leeuwenbek, yuka en de abutilon. Zo maar een greep uit de uitbundige zomerbloeiers in m’n tuin. Zodra de langste dag is aangebroken, begint het zomerseizoen. Als het goed is, wordt nu het harde werken in het voorjaar beloond en het echte genieten van de tuin kan beginnen. Lekker een boek lezen op het terras bij de vijver ...... Wat een luxe! Natuurlijk, wekelijks nog wordt het gras van het gazon gemaaid en er niet thuis horende plantjes worden met wortel en tak uitgeroeid. Soms ook is de natuur niet scheutig genoeg met hemelwater, maar dan wordt de puls achter in de tuin te hulp geroepen. Slepen met slangen is er nauwelijks bij, want rondom het huis liggen vaste waterslangen met op verscheidene plaatsen aansluitpunten.
Het is verwonderlijk te zien hoe snel de tuin zich heeft weten te herstellen van de ravage die na 22 juni was ontstaan. Maar liefst drie kliko's vol blad- en plantenafval heb ik uit de tuin geruimd. En het resultaat in augustus? Alsof er weinig tot niets gebeurd is op 22juni! Zie de rij foto's hieronder.
Als ik in de tuin bezig ben, dan is Lookey, mijn Norfolk terriër, ook niet ver uit de beurt is. Waaks, oplettend, een hekel hebbend aan het harde roepen van de kinderen op het speelplein achter m'n huis, maar soms ook gewoon een beetje voor zich uit dromend op een beschut plekje tussen de planten. Daar waar hij niet komen mag, heb ik de tuin afgezet met lage houten hekjes. Vooral het verhoogde muurtje bij de vijver is een geliefd plekje om te kunnen speuren naar vissen en vooral kikkers.
Naast bloemen herbergt de tuin ook verschillende vruchten, zoals de hier afgebeelde cranberry's en de blauwe druif. Andere vruchten die ik heb zijn o.a. witte druif, bosbessen, frambozen, bramen, rode bessen, kruisbessen, aardbeien en een pruimenboom. Door de hagel in juni was de opbrengst dit jaar maar matig, uitge- zonderd de frambozen. Daar pluk ik nu, eind september nog dagelijks van.
Niet alleen de tuin vraagt veel van je aandacht, maar dat geldt zeker ook voor de plantenbakken en hangers aan de muren en de pergola. Daarom hier van elk een voorbeeld.